Showing posts with label muet. Show all posts
Showing posts with label muet. Show all posts

Monday, 21 October 2013

Soalan MUET pagi tadi

Assalamualaikum :)

#Paramore : Still into you

Okay. Dah trauma nak speaking lepas speaking test MUET pagi tadi. Haha.

Awal2 start tu okay lagi. Kinda fluent. Tak sampai sepuluh saat, terpandang pulak muka examiner, dia angguk (agree with my point ke hapa entah) dan saya terus kehilangan kata-kata ! ataupun bak kata omputis, lost for words. Blank, stammer 3 saat, tibai je cakap lepas tu. Elok2 tak nervous terus jadi nervous. Grammar terabur entah ke mana. Points tak elaborate. Oh my. Menyesal pandang muka dia tadi.
Saya tak sepatutnya memakai kaca mata ketika menjawab soalan speaking saya tadi. Alangkah menyesalnya... tapi nasi sudah menjadi bubur, tiada guna diratapi atau diraungi sehingga terkeluar anak tekak pun. Sudah terlambat.

Sekarang dah rasa cuak nak speaking. Buahaha. *bajet hari2 speaking kat rumah -..-

Hmmm..setelah dibaca dan difikir balik, saya masih belum memberikan ekspelanasi (explanation) berkenaan tajuk di atas.

Soalan MUET pagi tadi was "A country's economic success depends on a few factors" lebih kurang macam tu and the factors are
a) Mann-power
b) Education 'something2' I'm afraid I had forgotten
c) Health care
d) Natural resources
*Tajuk di atas memang x sure tapi lebih kurang la bunyi dia macam tu

so yang manpower ni , budak tu explain pasal work force. Kena kerja leklok la untuk sumbang kat ekonomi negara. Kerja kena ada integriti semua. Apa entah lagi. Tak dengar sangat. Tengah bizi cari point untuk diri sendiri. Hanya mampu pura-pura fokus dan angguk2 macam paham.

Yang education ni adalah my topic. Haha. Topic sendiri pun dah lupa. Memang banyak kelentong tadi. Cakap kena start bagi kesedaran sejak zaman sekolah la pasal economic issues ni. Contoh yang tengah berlaku sekarang, the shut down of Pentagon. So kalau kanak-kanak ni sedar about what's going on around the world and that somehow our country is at stake jugak, they will start taking action since they were little. Belajar pandai-pandai dan bagi sumbanagn ekonomi untuk negara. Then saya mengarut lagi. Okay. Dah lupa points sendiri yang lain lagi -..- .

Third candidate. Health care. Kalau care pasal health, ramai sihat & cergas. Boleh kerja. Boleh fikir. Senang nak communicate dengan negara luar. Okay. Bunyi macam point yang saya tulis ni biasa je tapi best la jugak dia explain tadi.

Last, natural resources. Dia tak elaborate sangat. Just cakap yang kita pakai natural resources dalam daily life. And explain point tu je. So masa group discussion, I said that kita boleh export natural resources ni kat negara lain. For example, Japan, they have limited mineral resources, so as a country that have plenty of resources like ... bla bla bla, we should take advantage by exporting our resources. They get what they dont have and we get money. And bla-bla-bla.

Okay. Dah malas cakap pasal MUET ni. Nak muntah.

Yang saya tau, saya rasa macam nak oppose dengan tajuk sendiri, yang pasal education sysytem tu. I mean , kalau since daripada budak2 ni sekolah rendah, kita dah tanam dengan mentaliti 'kapitalis' dalam otak mereka, susah Malaysia nanti. Haish. Susah nak explain.

We should not agitate the innocence of children towards the importance of materialistic world. Of course, we can say that money is the most important commodity in order to drive the nation towards a modern civilization but we tend to forget to imply the importance of humanitarian acts in the children's brains. They are supposed to learn about moral values at school and not about the doctrine of materialistic harsh world. It is this kind of mentality that would ruin their mindsets and thus segregating personal importance of material world with humanitarian effort to save the world. They should be taught that we first need stabilization in social then economy. "Long have we taught our children to be rich but we are not well aware of the side effects of this capitalist mentality."

*If only I can oppose my own opinion about 'children should be exposed towards the importance of their country's economy since diorang masih kecil.' Haish. Why like this. Masa tengah tulis idea tadi, hanya boleh fikir tentang 'the contrast of my own idea' ! I was like,,, please...I'm not that rebellious.
post signature

Saturday, 19 October 2013

NervousIsninMUET

Assalamualaikum :] *nervous grin

Reading-  0% nervous
Listening- 0% nervous
Writing-   0% nervous
Speaking- 100% nervous !
*ceh. yang lain 0%, bajet boleh jawablah kononnya -..- tak nervous lagi

So I have this MUET thing this Monday (!) and God knows how nervous am I. God. I'm not good in giving opinions or elaborating ideas. Why this speaking is...haish. It's killing me, seriously. And to watch a band 6 videos from you tube does not make me feel any better. I mean , this people, how come they have such great ideas and their elaborations are just..umph ! They're so fluent. And I'm so jealous.


I'm not a debater nor an orator. All those speaking-at-the-front or speaking-on-the-stage is not my kinda thing. I will easily get nervous, super nervous that I can nearly faint and only a kiss from a prince will cure my nervousness. Of course there will be no prince this Monday so I cannot fall on my feet. Kecewa.

"Oh..I feel like there are butterflies in my stomach. Ouch. Damn you nervous." 
Nope. Not me. In fact, in my case, there are actually bats swooping back and forth in my stomach, biting and chewing each of my blood capillaries, gliding from fallopian tube to the top of the lungs and hmmm... well anything that will cause me nausea will do.


Me worried too much. Like an old lady. Haish. I should stop worrying about these things. But what if I cannot come out with brilliant ideas and start stammering and only manage to blink my beautiful lashes at the examiners ? oh my. I should wink at the examiners ! Who knows I'll get extra marks.

Mengarut, my forte. But brainy speech, not my specialty.

People, what do you eat that make you speak so fluent and have those amazing ideas? Can I have some?


Allahumma yassir walaa tu'assir. Lancarkanlah tutur bicaraku nanti, ya Allah.

#Pray for me guys. XOXO :p haha

post signature